OR-training arbeidsomstandigheden

Wat zijn de OR-taken en hoe verbeter je arbeidsomstandigheden?

Arbeidsomstandigheden

Basistraining

Als OR heb je vele taken op het gebied van arbeidsomstandigheden. De ARBO-wet regelt een aantal van deze taken en ook bevoegdheden van de ondernemingsraad op dit gebied. Maar ook in de wet op de ondernemingsraden vind je het thema arbeidsomstandigheden op diverse plaatsen terug. Sommige ondernemingsraden hebben een eigen commissie op het gebied van arbeidsomstandigheden of nemen deel aan een gezamenlijke commissie van werkgever en werknemer. Als OR of als commissie wil je natuurlijk weten hoe je met die taken moet omgaan. Wat zijn eigenlijk die taken en hoe zorg je er voor dat de arbeidsomstandigheden verbeteren?

Vragen die er echt toe doen… 

Elementaire vragen in de basistraining arbeidsomstandigheden: 

 • Wat betekent de ARBO-wet voor onze dagelijkse praktijk als OR of commissie?
 • Wat doen we met de bepalingen over arbeidsomstandigheden in de wet op de ondernemingsraden?
 • Welke taken heeft de OR / de commissie nog meer op dit gebied en welke instanties zijn daarbij belangrijk?
 • Hoe  peilen we de stand van zaken en welke rol speelt de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) daarbij?
 • Hoe maken we een plan van aanpak en welke keuzes maken we daarbij?
 • Hoe kunnen we zo te werk gaan dat we ook resultaten bereiken?

Praktijkvoorbeeld

De OR van een bedrijf in de voedingssector probeerde zo goed mogelijk om te gaan met haar taak rondom de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Maar dat kostte veel tijd, ook omdat het vaak om nogal specialistische onderwerpen gaat. Uiteindelijk werd door de OR besloten om een vaste commissie voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu in te stellen. De commissie wilde een goede start maken met het volgen van een basistraining en schakelde Mens en Onderneming in om de training te verzorgen.

Lees het hele verhaal ›

Als OR wil je resultaten bereiken

Als OR of commissie wil je resultaten bereiken 

Het thema arbeidsomstandigheden gaat over serieuze zaken. Goed op de hoogte zijn van het hele speelveld is belangrijk. Wat zijn je taken en hoe geef je die zo vorm dat de kans op resultaat optimaal is? Een systematische aanpak maakt je werk overzichtelijker en lichter. Weten wat er zou moeten en kennen van het verschil met je eigen praktijksituatie is van essentieel belang. Vervaardigen van een goed onderbouwd plan van aanpak – in combinatie met een duidelijke tijdsplanning – kan de kans op resultaat vergroten.  Zo kun je een erkende gesprekspartner zijn van iedereen die zich vanuit zijn professie met arbeidsomstandigheden in de onderneming bezighoudt.

Een gedegen training arbeidsomstandigheden

Of jij je er alleen, met de hele OR of met een commissie in wil verdiepen, binnen een week ligt er een gedegen trainingsvoorstel. Indien gewenst kun je dat voorstel in een gesprek verder verkennen. Volg je met de hele OR of met je eigen commissie een training, dan kan dat voorstel vaak nog verder op je eigen situatie worden aangepast. Trainers zijn altijd al vele jaren als organisatieadviseur werkzaam en hebben ervaring met het thema arbeidsomstandigheden. Dat betekent dat zij, naast de theorie, ook de praktijk goed kennen. Samen opstellen van een plan van aanpak is voor hen bekend terrein. Dat levert veel voordelen op voor je eigen rol en voor je taken in de OR of in de commissie. Ook na de training is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR-leden. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een training met concrete afspraken

Mens en Onderneming biedt gedegen trainingen met duidelijke afspraken:  

 • Een duidelijk programma vormt de basis voor de training: Zo weet je wat je mag verwachten. 
 • Leerdoelen en werkwijze staan duidelijk in het programma: Zo weet je waar je aan gaat werken.
 • Vormgeven van het werk rond arbeidsomstandigheden in de eigen praktijk is de kern: Zo wordt leren herkenbaar en vertrouwd.
 • Trainers zijn ervaren organisatieadviseurs die het thema arbeidsomstandigheden goed kennen: Zo is leren niet zomaar theorie, maar vooral praktijk.
 • Mens en Onderneming is ook na de training partner van de OR: Vragen zijn altijd welkom en er is daarna steeds binnen een dag contact 

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over de training arbeidsomstandigheden?

Neem gerust contact op.