Inzoomen op advies en instemming

Hoe ga je om met complexe vraagstukken?

Complexe vraagstukken binnen de OR

Werkenderwijs trainen

Als OR krijg je af en toe een ingewikkelde advies- of instemmingsaanvraag. Je wilt deze wel zelf behandelen, maar gezien de complexiteit van de aanvraag, voel je je daar als OR niet gemakkelijk bij. Je wilt niet over één nacht ijs gaan en op die manier de collega’s in je organisatie te kort doen. Maar je wilt ook realistisch en verantwoord te werk gaan. Denk dan aan een combinatie van een training en het tegelijkertijd behandelen van de advies- of instemmingsaanvraag. Je krijgt de nodige ‘tools’ aangereikt en je gaat die ook werkenderwijs in je eigen praktijk toepassen. Dat alles met als doel dat je het bij een volgende gelegenheid zo veel mogelijk zelf kunt doen. 

Trainen om ervaring op te doen… 

Voorbeelden van thema’s: 

 • Hoe analyseer je een advies- of instemmingsaanvraag en hoe ga je om met tijdsdruk?
 • Hoe kun je zien wat er niet klopt of wat er eventueel ontbreekt?
 • Hoe verzamel je informatie en hoe ga je om met geheimhouding?
 • Welke vragen moet je stellen en hoe beoordeel je de antwoorden ?
 • Waarover moet je met de bestuurder onderhandelen en hoe doe je dat ?
 • Hoe geef je het antwoord op de advies- of instemmingsaanvraag uiteindelijk vorm?

Praktijkvoorbeeld

De OR van een bedrijf in de sector levensmiddelen kreeg, zonder instemmingsaanvraag, een thuiswerkregeling toegezonden. Dit met de mededeling dat de regeling vanaf dat moment zou gelden voor alle medewerkers in indirecte functies. De OR vroeg zich af of de regeling eigenlijk niet voor instemming aan de OR zou moeten worden voorgelegd. Er werd contact opgenomen met Mens en Onderneming. 

Lees het hele verhaal ›

Advies en instemming bij OR

Als OR wil je resultaten bereiken 

Een advies- of instemmingaanvraag beantwoorden is een serieuze zaak. Het gaat over veel aspecten en er zijn veel verschillende belangen in ‘het spel’. Een goed beeld van waar het eigenlijk over gaat en van de motieven die daar onder liggen is noodzakelijk. Een zorgvuldig afgewogen oordeel en een uitgebalanceerde reactie zijn evenzeer van belang. Het maken van goede en verantwoorde aanvullende afspraken is daarbij vaak het sluitstuk. Dit proces werkenderwijs – en in alle rust – vormgeven is een vorm van trainen en leren in de eigen praktijk.  Het effect daarvan is niet eenmalig, maar verbetert het vermogen van de OR om dit soort processen zelfstandig te doorlopen. 

Een gedegen training die past als een jas

Na een eerste contact tussen OR en trainer ligt er binnen een week – of als dat nodig is nog eerder – een concreet trainingsvoorstel. Helemaal op maat gemaakt en toegesneden op de voorliggende advies- of instemmingsaanvraag. Trainers van Mens en Onderneming zijn altijd al vele jaren als organisatieadviseur werkzaam. Zij kennen de theorie, maar zeker ook de praktijk rond advies- en instemmingsaanvragen heel goed. Tijdens de training begeleiden zij de OR bij alle te nemen stappen in het eigen advies- of instemmingsproces. Zij laten de OR zien hoe je in gesprek met de bestuurder je belangen kunt waarmaken en dat wordt vervolgens ook zo uitgevoerd. Zo kan de OR met succes een eigen rol vervullen. Ook na de training is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR-leden. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een praktijkgerichte training met concrete afspraken

Mens en Onderneming biedt gedegen trainingen met duidelijke afspraken:  

 • Het programma is toegesneden op de eigen advies- of instemmingsaanvraag: Zo weet je binnen korte tijd wat je gaat doen en wat je mag verwachten. 
 • Leerdoelen zijn herkenbaar en de werkwijze staat duidelijk in het programma: Zo weet je waar je aan gaat werken en hoe dat gaat gebeuren.
 • Werken aan je eigen advies- of instemmingsaanvraag staat centraal: Werkenderwijs trainen is een aantrekkelijke vorm van leren.
 • Trainers zijn ervaren en hebben ervaring met advies- en instemmingsaanvragen: Zo is leren niet zomaar theorie, maar vooral ook gedegen praktijk. 
 • Mens en Onderneming is ook na de training partner van de OR: Vragen zijn altijd welkom en er is daarna steeds binnen een dag contact 

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over de training advies en instemming OR?

Neem gerust contact op.