Voorzitters en secretarissen

Hoe zorg je dat de OR op rolletjes blijft lopen, naast je eigen werk?

Voorzitters en secretarissen OR

Basistraining (vice) voorzitters en (ambtelijk) secretarissen

Als voorzitter of secretaris van een OR heb je een belangrijke en verantwoordelijke taak. Je moet het werk van de ondernemingsraad op gang houden en in goede banen leiden. Je moet zorgen voor een effectieve werksfeer en je moet het overzicht houden over het verloop van de werkzaamheden. Het is ook je taak om voortgang te houden in de communicatie tussen de bestuurder en de OR. Soms moet je sturen, soms moet je juist coachen. Dat valt niet altijd mee, de praktijk is veel weerbarstiger dan de theorie. Als voorzitter vertegenwoordig je de OR en als secretaris zorg je ervoor dat alles ‘op rolletjes’ blijft lopen. Maar hoe doe je dat allemaal, vaak nog naast je eigen werk?

Weten wat je moet doen… 

Elementaire vragen over het aansturen van de OR: 

 • Wat zijn de taken van de OR en hoe moeten die in de eigen situatie worden vormgegeven?
 • Welke administratieve en/of organisatorische voorzieningen moeten we treffen?
 • Wanneer moeten we sturen, wanneer moeten we coachen en hoe doe je dat?
 • Hoe bevorderen en bewaken we de voortgang van het werk van de OR?
 • Hoe werken we vanuit onze taken samen met de bestuurder; wat kunnen we ons wel of niet permitteren?
 • Hoe kunnen we zo te werk gaan dat we ook resultaten bereiken?

Praktijkvoorbeeld

De nieuwe voorzitter van de OR in een overheidsinstelling vroeg zich af wat nu precies zijn taken waren. In een persoonlijk gesprek met de trainer van Mens&Onderneming zijn eerst de specifieke wensen doorgenomen. Bij dit gesprek waren ook de secretaris en de ambtelijk secretaris van de OR aanwezig. Ook zij hadden belangstelling voor een training. Alle specifieke aandachtspunten zijn in dit eerste gesprek op een rij gezet. Aan het einde van dit gesprek besloten alle drie de training voor voorzitters en secretarissen van een OR te volgen.

Lees het hele verhaal ›

Grip houden op OR

Als voorzitter of secretaris wil je grip houden  

Als voorzitter of secretaris beheer je een scala aan taken en zaken. Een goed overzicht hebben van het hele speelveld is belangrijk. Wat zijn de taken en hoe geef je die zo vorm dat de kans op resultaat optimaal is? Hoe kun je de in de OR beschikbare capaciteit zo efficiënt en effectief mogelijk inzetten? Een systematische aanpak en opzetten van een degelijke administratie en organisatie maakt je werk overzichtelijker en lichter. Op doeltreffende wijze kunnen afwisselen tussen sturen en coachen is een belangrijke tool en zal de kans op resultaat vergroten.  Zo kun je een gewaardeerde partner zijn van iedereen die binnen de onderneming met de medezeggenschap bezig is. 

Een gedegen training arbeidsomstandigheden

Of jij je er alleen, samen met je (vice) voorzitter of met je (ambtelijke) secretaris in wil verdiepen, binnen een week ligt er een gedegen trainingsvoorstel. Indien gewenst kun je dat voorstel in een gesprek verder verkennen. Trainers zijn altijd al vele jaren als organisatieadviseur werkzaam en kennen de praktijk als het gaat om het organiseren van het medezeggenschapswerk. De afwisseling tussen sturen en coachen is hen op het lijf geschreven. En opzetten van een effectieve administratie is hen niet vreemd. Zij zijn gewend om hun kennis en ervaring op deze gebieden over te dragen aan wie dat maar wil. Samenwerken met voorzitters en secretarissen is bijna hun dagelijks werk en daar kun je zeker je voordeel mee doen.  Ook na de training is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR-leden. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een training met concrete afspraken

Mens en Onderneming biedt gedegen trainingen met duidelijke afspraken:  

 • Een duidelijk programma vormt de basis voor de training: Zo weet je wat je mag verwachten. 
 • Leerdoelen en werkwijze staan duidelijk in het programma: Zo weet je waar je aan gaat werken.
 • Vormgeven van je werk als voorzitter of secretaris in je eigen praktijk is de kern: Zo wordt leren herkenbaar en vertrouwd.
 • Trainers zijn ervaren organisatieadviseurs die de taken van voorzitters en secretarissen goed kennen: Zo is leren niet zomaar theorie, maar vooral praktijk.
 • Mens en Onderneming is ook na de training partner van de OR: Vragen zijn altijd welkom en er is daarna steeds binnen een dag contact 

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over de training voor voorzitters en secretarissen van de OR?

Neem gerust contact op.