Overname of fusie

Wat adviseer je als de consequenties nog niet te overzien zijn?

OR-advies bij overname of fusie

Een ingewikkeld vraagstuk

Als OR voel je een grote verantwoordelijkheid. Zeker als het gaat om ingrijpende veranderingen zoals een fusie of een overname. Het motief voor een fusie of een overname is vaak ‘continuïteit’. De fusie of overname versterkt de positie van de beide ondernemingen. Voor de OR voelt het als een grote verantwoordelijkheid – ook ten opzichte van de achterban – om hierover te adviseren. Er komen veel onbekende vraagstukken op je af. Bovendien kun je de consequenties vaak nog niet goed overzien. Ook na een gesprek met de directie blijft de twijfel aan je knagen. Kan de directie waarmaken wat nu allemaal gezegd wordt?

Meer vragen dan antwoorden

Als OR heb je vaak nog zoveel vragen:

 • Hoe sterk is de andere onderneming?

 • Hoe wordt de positie en het perspectief van de eigen werknemers geborgd?

 • Verdwijnen de activiteiten van de eigen onderneming niet naar de andere onderneming?

 • Zullen dingen toch veranderen of in elkaar worden geschoven?

 • Zijn er verborgen belangen?

 • Hoe wordt alles straks praktisch vormgegeven?

 • Wat gaat dat allemaal kosten?

 • Welke invloed heeft de OR nu en in de toekomst? 

   

Praktijkvoorbeeld

De OR van een onderneming, onderdeel van een concern in de ICT, werd geconfronteerd met een fusie. Uit de adviesaanvraag bleek dat feitelijk sprake was van de overname van de onderneming door een andere onderneming.  De OR ging hierover het gesprek aan met de directie. Die bevestigde dat er inderdaad sprake was van een overname.

Lees het hele verhaal ›

OR als volwaardige gesprekspartner

Als OR wil je een volwaardige gesprekspartner zijn 

Om sterk te kunnen adviseren is een gedegen aanpak essentieel. Het is cruciaal om de consequenties op de langere termijn goed in te schatten. En om op voorhand alle verschillende belangen boven tafel te krijgen. Want alleen dan kun je als OR de juiste afwegingen maken. En alleen dan kun je de belangen van alle betrokkenen goed behartigen. En dat is waarom je voor de OR hebt gekozen. Een gedegen aanpak geeft ‘meer antwoorden dan vragen’. En dat geeft rust en vertrouwen. 

Een verantwoorde route

Al na het eerste gesprek met Mens en Onderneming heb je als OR al je vragen en zorgen in kaart. Binnen een week ligt er een routeplan gericht op een verantwoord OR-advies. Centraal in het routeplan is de voortgang en het voortdurend constructief gesprek tussen de OR en de directie. Zo worden uiteindelijk gezamenlijk gedragen en sluitende afspraken gemaakt. Afspraken over de eventuele gevolgen en over de positie van de OR daarbij. Mens en Onderneming neemt de rol van jou als OR niet over, maar versterkt. Bijvoorbeeld bij het opstellen van gerichte vragen, bij het beoordelen van de antwoorden en door het verlenen van adequate ondersteuning tijdens gesprekken. Ook tussentijds is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een advies met krachtige afspraken

Mens en Onderneming stelt samen met de OR – in concept – het uiteindelijke advies op:

 • Afspraken die de OR zou willen maken vormen de kern, zodat alle zorgen van de OR concreet verwerkt zijn.
 • Het concept wordt zorgvuldig met de directie besproken, zodat overeenstemming ontstaat over de uiteindelijke afspraken. 
 • Mens en Onderneming heeft een ondersteunende rol, zodat het gesprek gaande blijft en de afspraken worden vastgelegd.
 • De afspraken worden via ondertekening door OR en directie bekrachtigd, zodat ook juridisch gezien een sterk document ontstaat. 
 • Mens en Onderneming is partner van de OR bij de realisatie van de fusie/overname, zodat de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden nagekomen. 

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over praktische ondersteuning voor de OR?

Neem gerust eens contact op.