De basis van de OR

Wat zijn de regels en hoe ga je daar in je eigen praktijk mee om?

Basistraining OR

OR basistraining

Als lid van de OR wil je weten waar je aan toe bent. Wat zijn de regels en hoe ga je daar in je eigen praktijk mee om? Wellicht heb je collega’s die dat allemaal al weten of de hele OR is nieuw. Goed om je als lid van de OR in alle rust in de materie te verdiepen. Welke taken heeft de OR en welke keuzes zijn er bij de uitvoering van die taken? Maak je een taakverdeling en een planning? Hoe werk je effectief samen met je OR-collega’s? Kun je moeizaam vergaderen omzetten in samen plezierig werken? Hoe kun je praktisch en respectvol omgaan met de bestuurder? Is dat altijd overleggen of soms ook onderhandelen? Hoe doe je dat dan? En hoe ga je om met je achterban? 

Vragen die om een antwoord roepen… 

Elementen van de basistraining in antwoord op veel van je vragen: 

 • Wat betekent de Wet op de Ondernemingsraden voor mijn dagelijkse OR-praktijk?
 • Wat zijn mijn taken en hoe kan ik effectief samenwerken en vergaderen?
 • Hoe ga ik als volwaardig gesprekspartner met de bestuurder om?
 • Wanneer moet ik overleggen en wanneer moet ik respectvol onderhandelen?
 • Hoe ga ik om met mijn collega’s buiten de OR?
 • Is een planning handig en hoe geef ik die vorm?

Praktijkvoorbeeld

De OR van een organisatie in de sport- en recreatiesector zocht een basistraining.  De organisatie was gefuseerd met een vergelijkbare organisatie. Daardoor was het aantal medewerkers in de organisatie gestegen naar 70 medewerkers. Zo ontstond de wettelijke verplichting om een OR met vijf zetels in te stellen. Er vonden verkiezingen plaats en tijdens de eerste vergadering van de OR kwam de vraag aan de orde hoe alles eigenlijk werkte.

Lees het hele verhaal ›

Effectief te werk gaan

Als OR wil je effectief te werk gaan 

Het werk van de OR gaat vaak over heel serieuze zaken. Toch hoeft dat niet vermoeiend en zwaar te zijn. Goed op de hoogte zijn van het speelveld is belangrijk. En een goed overzicht hebben van je mogelijkheden op dat speelveld is essentieel. Vormgeven van die mogelijkheden in jouw eigen praktijk maakt je werk lichter. Goed uitgerust zijn voor je taak vormt de basis voor de kwaliteit van je werk. Een erkende gesprekspartner van de bestuurder zijn geeft je meer mogelijkheden. En effectief samenwerken met je collega’s in de OR maakt je werk aantrekkelijk. Kortom, zo kun je een belangrijke bijdrage blijven leveren aan wat je collega’s in de organisatie van de OR verwachten.

Een gedegen training

Of jij je er nu alleen of met de hele OR in wil verdiepen, binnen een week ligt er een gedegen trainingsvoorstel. Indien gewenst kun je dat voorstel in een gesprek verder verkennen. Volg je met de hele OR een training, dan kan dat voorstel vaak nog verder op je eigen situatie worden aangepast. Trainers die de trainingen geven zijn altijd al vele jaren als organisatieadviseur werkzaam. Dat betekent dat zij niet alleen de theorie, maar zeker ook de praktijk van alle kanten goed kennen. Belangrijk is dat zij gewend zijn om steeds met ondernemingsraden samen te werken en weten hoe een OR met zijn bestuurder kan omgaan. Dat levert veel voordelen op voor je eigen rol en voor het werk in je eigen taken in de OR. Ook na de training is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR-leden. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een training met concrete afspraken

Mens en Onderneming biedt gedegen trainingen met duidelijke afspraken:  

 • Een duidelijk programma vormt de basis voor de training: Zo weet je wat je mag verwachten. 
 • Leerdoelen en werkwijze staan duidelijk in het programma: Zo weet je waar je aan gaat werken.
 • Vormgeven van het OR-werk in de eigen praktijk is de kern: Zo wordt leren herkenbaar en vertrouwd.
 • Trainers zijn ervaren organisatieadviseurs die de medezeggenschap goed kennen: Zo is leren niet zomaar theorie, maar vooral praktijk.
 • Mens en Onderneming is ook na de training partner van de OR: Vragen zijn altijd welkom en er is daarna steeds binnen een dag contact 

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over de basistraining OR?

Neem gerust contact op.